Xi'an/Beijing

Klockan nio på morgonen i måndags satte vi oss i en bil/minibuss tillsammans med två Australienare, en fransman, fyra störiga spanjorer och vår guide för att åka och se Terrakottakrigarna! Det var kallt och dimmigt ute hela dagen och här i Kina är de inte speciellt bra på värme inomhus. Iallafall, bortsett från kylan så var det väldigt roligt/intressant att se dem. Någon kejsare med storhetsvansinne byggde dem för att de skulle vaka över honom efter hans död och armén består av ungefär 8000 statyer av krigare och hästar i verklig storlek som alla ser olika ut, olika längd, olika kläder, olika ansiktsuttryck... Ja, ni fattar. Man hittade dem inte förrän 1974 så utgrävningarna håller på fortfarande och de var knappt halvfärdiga nu. Skulle vara väldigt kul att åka tillbaka om 20 år eller så för att se skillnaden.

Efter en god kinesisk lunch åkte vi tillbaka in till Xi'an där vi bara hämtade upp våra väskor för att åka till tågstationen och ta nattåget till Beijing. Sov som en stock även den här resan och tyckte mest det var jobbigt att vi var tvungna att kliva av så tidigt som åtta på morgonen, hade gärna sovit ett par timmar till. Under vårt dygn här i Beijing har vi hunnit med de typiska turistgrejjerna som den förbjudna staden och Tianamen Square och, såklart, silk market, ett stort shoppingkomplex med allt ifrån väskor, kläder, smycken, elektronik osv. Spenderade ännu lite mer pengar där på bl.a. en ny plånbok och lite smycken men hade kunnat handla så mycket mer. Kina är ett hett tips om ni planerar en shoppingsemester! All vår sighseen kör slut på oss och det blir en tidig kväll för imorgon ska vi upp i ottan för att åka till den kinesiska muren.

Hoppas allt är bra med er där hemma, vi saknar er!

Shanghai dag fyra + Xi'an

Vår sista dag i Shanghai skulle vi egentligen spendera i stadsdelen French Concession men i sista sekunden ångrade vi oss och tog tunnelbanan åt ett helt annat håll; IKEA! Det var lite problem att hitta dit då det låg en bra bit från tunnelbanestationen så det slutade med att vi tog en taxi efter att ha gått vilse. Taxin här är väldigt billig och man kommer hur långt som helst för ungefär 20 kronor. När vi äntligen kom rätt besökte vi restaurangen där vi åt köttbullar (såklart) och svensk fika, kanelbulle och chokladboll! Sedan köpte vi även godis, knäckebröd och flädersaft på ”the swedish foodmarket” innan vi åkte tillbaka igen. Känns på något sätt rätt bakvänt att vara i Kina och köpa saker som producerats i Sverige.

På eftermiddagen var det dags att lämna denna stora stad för att ta nattåget till Xian där vi ska se terrakottakrigarna. Tåget var väldigt bekvämt och vi hamnade i samma vagn som ett gammalt kinesiskt par som var väldigt trevliga och pratade väldigt mycket kinesiska med oss medans vi mest nickade och såg glada ut. Tror att vi lyckades förklara att vi var från Sverige, var 19 år gamla och skulle till Malaysia efter Kina. När de förstod att vi var ute och reste började tanten tjata om ”mami” och ”papi” och budskapet var förmodligen ”hur kan de släppa iväg er såhär”. Kulturen i Kina skiljer sig lite från den svenska… Visade en bild på mamma som jag hade i min telefon för tanten som började ropa ”aah, mami!” och visade bilden för sin man, väldigt spännande med västerlänningar! Vi kom i alla fall fram säkert och sitter nu på vårt hotell. Vi hade bokat en dubbelrum med delad toalett för att få ett eget rum så billigt som möjligt men det hade blivit något fel med bokningen så vi blev uppgraderade till ett rum med en helt enorm säng, tv och eget badrum med en stor dusch för samma pris så vi klagar inte! Idag ska vi bara vila och ta det lite lugnt och imorgon åker vi på dagstur till terrakottakrigarna innan vi sätter oss på nästa nattåg som tar oss till Beijing.


Shanghai dag tre

Denna fredag började vi dagen med en shoppingtur på en av Shanghais marknader där vi fann mängder av kopior, smycken och annat krimskrams. Spenderade lite mer pengar än vad som var tänkt men kom hem med tre fina armband, en ny väska och en varm dunjacka, något som kan behövas när vi ska till Beijing som är ungefär lika kallt som hemma i Sverige just nu. Då vi ganska snabbt gjorde av med mer pengar än vad vi borde så gav vi upp vår shoppingtur efter ett par timmar och åkte iväg till området där Shanghai har de allra högsta skyskraporna för att kolla in dem på nära håll. Världens näst-högsta byggnad ligger här och de håller på att bygga en som kommer bli världens högsta så man kände sig väldigt liten när man stod längst ner och kollade upp. Tanken var att åka upp i någon av skyskraporna också men det visade sig vara väldigt dyrt så vi skippade det. Istället åkte vi till Shanghai Urban Exhibition Center som är typ ett museum där de har byggt upp hela staden i miniatyr och även har mängder med bilder på hur den har utvecklats de senaste åren och vad de planerar att bygga framöver. Just nu är Shanghai fem gånger större än New York till ytan, har 20 miljoner invånare och den kommer förmodligen växa ännu mer… Galet! På kvällen gick vi ut och åt med våra tyska rumskompisar och gick sedan vidare till en bar där vi stannade ett par timmar. Blev en ganska tidig kväll dock, den här staden har förmågan att köra slut på en.


Shanghai dag två

Som de turister vi är så bestämde vi oss för att denna dagen åka med den röda sighseen-bussen som vi sett åka runt i Shanghai. På så sätt fick vi se allt som vi ville se utan att behöva fundera över kartor och tunnelbanestationer, perfekt! Dessutom fick vi vars ett par hörlurar som vi kunde koppla in vid våra säten så vi kunde lyssna på den inspelade rösten som berättade lite om varje ställe vi körde förbi. Första stoppen blev The Bund som är en lång promenad längst med floden i Shanghai där man kan spana in alla de enorma skyskraporna på andra sidan. Vi testade också på Shanghais mest onödiga turistattraktion: The Bund Sighseen Tunnel. Man åkte i någon form av vagn som tog en genom en tunnel under floden full med en massa blinkande ljuseffekter och grejjer. Svårt att förklara, men sjukt onödigt, hade förmodligen varit mycket enklare att bara bygga en gångtunnel eller något… Efter en kort fika hoppade vi på bussen igen och nästa gång vi hoppade av befann vi oss på Shanghai Old Street, några lite äldre kvarter med typiska kinesiska byggnader och en väldigt fin park där vi satt ett tag och spanade in kineserna. Ganska skön kontrast till alla de skyskrapor som dominerar Shanghai.

Efter vår sighseentur så promenerade vi hemåt igen, Kajsa är ännu inte helt pigg så hon gick direkt hem och vilade lite och jag gav mig in på en kina-restaurang för att äta lunch. Biff och nudelsoppa för ungefär 13 kr stod på menyn och jag blev lite orolig när det bara fanns pinnar att äta med då jag aldrig riktigt fattat den tekniken. När jag såg mig om i restaurangen kunde jag dock sluta oroa mig, kinesernas bordsskick är hemskt, de sörplar, rapar och hivar i sig mat på alla möjliga sätt så det var bara att göra som alla andra; sleva upp lite nudlar på pinnarna och sedan sörpla i sig resten så gott det gick. Gott var det i alla fall!

Efter lite vila på vårt hostel gav vi oss ner till The Bund igen för att spana in skyskraporna i mörkret, sjukt häftigt! Det blev sedan en enkel kvällsmat på Subway (Sub of the day här kostar 15 kr… och ett meal 3 kronor extra, hade kunnat flytta hit bara för det) som avslutning på den här dagen!


Shanghai, dag 1

Efter en lång och skön natts sömn så började vi att utforska staden igår. Tanken var att promenera ner till stadsdelen "The Bund", men vi råkade gå åt fel håll så vi hamnade nere vid People's square istället. Inga problem dock, vi ändrade våra planer lite och gick in på Shanghai Museum, ett stort museum som rymmer mycket att Kinas historia, väldigt kulturellt och turistigt måste jag säga. Museumet var delvis väldigt intressant och delvis ganska tråkigt men det var kul att få i sig någon form av kinesisk historia. Efter besöket begav vi oss ner vid tunnelbanestationen som är helt enorm och innehåller totalt tjugo olika utgångar och en stor galleria med mängder av små klädaffärer. Att spendera hela resbudgeten här i Shanghai hade inte varit några problem alls då det är ett shoppingparadis, här finns ALLT. Sexvåningsgallerior med alla välkända märken man kan tänka sig, små, kinesiska klädaffärer där priserna ligger som typ H&M och lägre och marknader. Det blev dock liiite shopping igår, köpte mig ett nytt mobilskal och ett superfint klockhalsband, sånt som inte tar så mycket plats i väskan. Efter att ha strosat runt i området hela dagen så mötte vi upp Stoffe, som är här och jobbar några månader, på kvällen för att äta middag tillsammans vilket var väldigt trevligt! Efter väldigt mycket prat och skratt var det dags att ge sig hemåt igen där vi upptäckte att vi fått rumskompisar. Vi är nu sju stycken på vårt rum, en av dem snarkar och de två vi hunnit prata med är väldigt trevliga! Hoppas allt är bra med er här hemma, här i Kina är det toppen.

/ Ida

Shanghai

Efter en lååång flygresa där jag sov som en stock större delen av tiden landade vi i Shanghai vid lunch idag. Kineserna visade direkt prov på effektivitet när visumkontrollen gick som smort, får se om det håller i sig hela resan... Efter en något förvirrad tågresa in till Shanghai där vi missat att man var tvungen att byta tåg så helt plötsligt var vi påväg tillbaka till flygplatsen och fick hoppa av snabbt som attans kom vi fram till East Nanjing Road, metrostationen närmast vårt hostel. Promenaden till själva hostelet var ungefär 3 minuter lång och det ligger kanonbra, på samma gata som en miljon små kinesiska restauranger och med en milslång shoppinggata någon minut bort. The bund, en välkänd stadsdel i Shanghai, ligger på tio minuters promenadavstånd, lysande! Hostlet i sig är väldigt mysigt med ett stort "vardagsrum" med en bar, datorer och gratis Wi-Fi. Jag och Kajsa bor i ett åttabäddsrum men just nu är det bara vi där så vi har gott om plats! Tyvärr så mår Kajsa lite dåligt just nu, men vi hoppas på att det ska bli bättre till imorgon så vi kan börja utforska staden. Första prio idag var att fixa tågbiljetter till Xien dit vi åker på lördag och bara under den korta promenaden till bokningskontoret blev jag väldigt förtjust i staden. Vet inte om det är kontrasten till Indiens kaos med bilar och kossor överallt men det känns på något sätt väldigt säkert och "lugnt" här även om det är en storstad. Enda tråkiga är att vi inte kommer åt Facebook härifrån så ni får hålla koll på oss via bloggen! Ikväll blir det en tidig kväll för att ta igen för vår natt på flygplanet och imorgon ger vi oss ut på upptäcksfärd.

Dehli

Igår spenderade vi vår sista dag i Indien och dagen till ära tog vi tunnelbanan till Old Dehli där vi hoppade i en cykeltaxi som sedan visade oss runt i stadsdelen, besökte bl.a. kryddmarknaden vilket var väldigt kul! Som avslutning cyklade han iväg oss till en restuarang där jag åt någon form av kebab som var helt fantastiskt god.
Vid tre-tiden var det dags att ge sig tillbaka mot hotellet för att hämta upp väskorna och sedan ta oss ut på flygplatsen via metron. Kunde ha gått väldigt smidigt om det inte varit för att de inte tog kort när vi skulle köpa våra biljetter och eftersom vi inte hade några rupies kvar var jag tvungen att springa iväg till en helt annan byggnad för att hitta en bankomat, ta upp 500 rupies (vilket motsvarar typ 65 kr och sen är uttagsavgiften 35 kr, kanon!) och sen springa tillbaka helt svettig. SUCK! Var måttligt imponerad av Indien just då när man inte ens kunde betala med kort på en större station. Tillslut kom vi in på flygplatsen dock, fortfarande i god tid och checkade in vårt baggage och checkade sen ut oss själva från Indien. Passet börjar redan bli fullt med stämplar och grejjer! Jag shoppade upp mina sista 350 rupies på choklad och sedan satte vi oss på vårt första flyg till Srilanka för att sedan byta till nästa flyg som mellanlandade i Bangkok (den mellanlandningen sov jag mig dock igenom...) och sen tog oss till Shanghai! Vi flög med Srilankan airways vilket visade sig vara ett kanonbra flygbolag, jättetrevlig personal och god flygplansmat.

Så hur var Indien och Nepal då? Jag är väldigt förtjust i Nepal som hade fantastisk natur och en väldigt mysig stämning i landet, om man bortser från Kathmandu som var total kaos, haha. När vi reste in i Indien med vår grupp var förväntningarna höga men jag måste säga att jag inte fått något riktigt intryck av Indien. Vi hade ett väldigt späckat schema med vår grupp vilket innebar att vi nästan bara hann med sevärdheter och andra turistgrejjer och fick se väldigt lite av "riktiga" Indien. De två sista dagarna i Dehli när vi var på egen hand strosade vi däremot runt i staden vilket var väldigt trevligt. Om jag någon gång åker tillbaka så blir det för att utforska södra Indien, stränderna kring Goa och Mumbai... :)
/ Ida

Dehli

Vår sista morgon i Dehli, vaknar utav den härliga morgontrafiken som satt igång nedanför vårt fönster. De senaste dagarna har varit minst sagt hektiska och därför har det blivit lite dåligt med uppdatering. Vi anlände till Jaipur från Agra sent på kvällen och dagen efter blev det en heldag med gruppen där vi besökte fort, byggnader och andra kända Jaipur-sevärdheter. Vi var helt slut när vi kom tillbaka till hotellrummet men det var bara att trotsa tröttheten och ge sig ut igen för på kvällen skulle vi ha vår sista middag med gruppen på en jättemysig indisk restaurang där de spelade indisk musik och hade indiska dansare osv. Ett riktigt turiststställe men det var väldigt trevligt!
Dagen efter var det dags att hoppa på tåget igen till våran slutdestination; Dehli. Efter en snabb lunch på hotellet körde vi en sista guidad tur där vi kollade på bl.a. Indian gate, inte så värst spännande men kul att göra en sista grej med gruppen. När vi vaknade dagen efter var vi gruppfria och höjdpunkten med det var definitivt inget wakeup-call! Så vi tog sovmorgon igår och gav oss sedan ut i staden med Marie, Imi och Axel, tre stycken från vår tur (vi vill ju gärna hålla ihop trotts allt) målet med min dag var att fixa min ryggsäck som hade gått sönder men platsen vi skulle till låg på en marknad så det blev såklart lite shopping också... Vi åt även en sjukt god Thali på en lokal restaurang full av indier för knappt 15 kronor. Min väska blev också lagat och det ser väldigt bra ut och för det betalade jag 80 rupier vilket motsvarar ungefär tio kronor.
På kvällen var tanken att vi skulle gå på bio och se en bollywoodfilm men det slutade med att vi istället köpte med oss snabbnudlar, bakelser och godis och klämde in sex personer på vårt hotellrum där vi kollade på film på tvn istället, mysigt! Då filmen var på hindu förstod vi inte så mycket så filmtittandet kombinerades med mycket prat kring resan som vi gjort tillsammans.
Idag spenderar vi vår sista dag i Dehli, vid tretiden hoppar vi på metron till flygplatsen och flyger därefter till Shanghai via Sri lanka. Vi är framme vid lunchtid imorgon, lokal tid. Planen i Kina är att spendera fyra nätter i Shanghai, ta nattåget till Xien, spendera en natt där för att se terrakottakrigarna och sen ta nattåget till Beijing för att spendera tre nätter där. Nu är det dags för frukost! :)

Agra

Vid klockan nio igårkväll rullade vårt tåg in i agra där vi efter en kort taxifärd hamnade på vårt hotell som visade sig vara superfint (vi blir lite bortskämda när det gäller boende på den här rundturen...) vi hann med en snabb middag på en restaurang i närheten innan vi stöp i säng, för idag var det dags för ännu en soluppgång. Vid femtiden imorse var vi tvungna att stiga upp för att ta en kort promenad till den kanske mest välkända sevärdheten i Indien; Taj Mahal. När vi kom in genom grindarna höll solen precis på att gå upp och vi skyndade oss in för att få en bild på byggnaden utan en miljon turister kring den. Och vilken byggnad! Jag brukar annars vara ganska uttråkad av tempel och palats som alla ser likadana ut men detta var verkligen något speciellt. I 22 år arbetade 20000 män med att bygga Taj Mahal, vilket skrytbygge! Kungen som byggde det hade en version i svart på gång också men det tyckte sonen i familjen var lite slöseri med pengar så han såg till att mörda sina bröder och fängsla sin pappa så han kunde ta över istället, fina tider det där!
Efter ungefär en timme kring Taj Mahal började magen kurra rätt så ordentligt så då gav vi oss tillbaka till hotellet för frukost och en kort powernap innan det var dags att besöka "red fort", platsen som Indiens kungar bodde i på typ 1600-talet. Ganska intressant faktiskt. Under tiden vi var där fick jag fotas tillsammans med ett helt gäng indiska familjer som alla tycker att västerlänningar är sjukt spännande. När värt besök var över blev det ett väldigt exotiskt besök på pizza hut och nu sitter vi i hotellobbyn och utnyttjar deras internet. I eftermiddag åker vi tillbaka till tågstationen, denna gångför att åka till Jaipur, vårt nästsista stopp här i Indien.

Orchha

Tempel och palats i mänger, så kan man enkelt beskriva den lilla indiska staden vi befinner oss i just nu. Och ja, imponerande gamla palats i all ära men jag är väldigt glad över den stora poolen som vi har här på hotellet där vi spenderar flera timmar både igår och idag. Och på tal om hotellet, vi skulle ju bo i "tält", trodde vi. Dessa tält visade sig vara små hus med tygväggar, innehållandes dusch, toalett, elektricitet och AC, påminner litegrann om tälten i Harry Potter faktiskt. Just nu sitter vi och utnyttjar wi-fi i lobbyn men ska snart åka iväg till tågstationen för att ta tåget till agra. Imorgon väntar taj mahal!

Varanasi

Idag gjorde vi ett ärligt försök att lägga upp lite bilder, men Indien-datorn var inte kapabel nog att klara av ett minneskort så tyvärr...

Just nu är vi i Varanasi där vi har spenderat två nätter. Efter en 13-timmar lang bussfärd fran Lumbuni i förrgår (där jag, utslagen av mina åksjuketabletter, sov typ 11 timmar) anlände vi hit vid sju på kvällen. Dagen efter steg vi upp 4.45 på morgonen, tog ett gang cykeltaxis ner till Ganges och hoppade i en båt som tog oss längst med floden dar vi kunde se hur alla morgonrutinerna kom igång. Att inte alla Indier i Varanasi ar döda for längesen kan vara svårt att första med tanke på att de både tvättar sig, sina kläder och diskar i floden.

På kvällen gav vi oss ut pa floden igen, denna gång for att bevittna likbränningarna. Eftersom Ganges är helig så kommer manga Indier med sina döda till Varanasi for att branna kropparna och sen sprida askan i floden men det ar fem olika typer av kroppar, bl.a. gravida kvinnor, barn och folk som blivit bitna av ormar som inte bränns utan helt enkelt sänks ner i floden med stenar som de är. De bränner ungefär 400-500 personer per dag vid floden och sen sänks ytterligare 30-50 kroppar per dag ner i floden utan att brännas... fräscht! Vid den platsen vi såg var det sju eldar igång samtidigt vid strandkanten och även om man inte såg nagra kroppar så kandes det lite konstigt att sitta dar i båten och titta på en "begravning".

Efter båtturen gick större delen av gruppen tillsammans längst med floden för att hitta någonstans att äta och vi hamnade tillslut på en sjukt märklig restuarang där vi satt på upphöjda små trabänkar med bord... Svart att förklara men det kommer bilder sa fort vi hittar ett vettigt internet (I Kina kanske?). Jag och Kajsa beställde in varsin pizza vilket var ett bra val då den var sjukt god! Billigt var det också så min middag med pizza, tomat och mozzarellasallad samt en flaska vatten gick loss på lite drygt 30 kronor, helt okej! (Vi har faktiskt bara ätit pizza en gång...) Nar vi sedan skulle hem lyckades vi klämma in 14 personer i tre stycken tuk-tuk och sedan hade vi tuktuk-race genom hela Varanasi. Min kommentar till det hela var "Well, if we die, at least we had fun on the way!"

I eftermiddag sätter vi oss på natttåget till Orcha dar vi ska bo i tält, sa vi får se när vi kan uppdatera nästa gang... (Nu säger Kajsa att de skulle ha wi-fi i tälten, high-tech-tält!)

Chitwan och Lumbini

Chitwan

Vi väcktes klockan sex för att klockan halv sju rida genom Chitwa nationalpark på elefanter. Efter en och en halv timme hade vi fortfarande inte hittat några noshörningar vilket hade varit det största målet med turen. Vi fick vända tillbaka lite besvikna men ändå mättade på den fina naturen. Tillbaka på hotellet blev det frukost och efter frukosten var det dags för elefantbadning. Då jag under turen i skogen upplevde att behandlingen av elefanterna inte var så bra tog jag beslutet att skippa badningen men Ida var med så hon får förklara mer om det. Jag tog dock massor av fotografier och filmade badningen så jag hoppas att vi kan lägga ut dem snart.

 

Eftersom jag inte var med på badningen kände jag att jag behövde göra något annat. Jag och fyra andra bestämde oss för att gå på en guidad tur i skogen och en kanotrunda i floden med krokodiler och aligatorer. Det var en helt fantastisk runda genom en otroligt vacker miljö. Även på den här turen var vårt största mål att hitta noshörningar. Rundan skulle vara i cirka 3,5 timar och den började med en halvtimmes kanotåkning. Kanoterna var urholkade ur en trädstam och jag kan erkänna att det var ganska läskigt då de vippade mer än vanliga kanoter. Vi fick se massor av krokodiler och fina fåglar under kanotåkningen. När vi hade åkt ungefär en halvtimme tappade dock personen som puttade fram oss sin stav. Lite sådär halvjobbigt eftersom det inte är så lätt att bara hoppa i och hämta den igen, såg ett par krokodiler runt omkring sig. Det löste sig dock tillslut efter ännu mer vippande av båten.

Efter turen började vi vandra. Våra guider var helt otroligt duktiga spårare och efter cirka en timme hade de fått upp  färska spår efter en noshörning som de började följa. Efter ytterligare en halvtimme hittade vi den tillslut. Gömda i buskar fotograferade vi den på cirka 60 meters avstånd. Helt plötsligt vänder sig noshörningen mot oss och ställer sig och kollar på oss nästan som i attackposition. Vi kollar åt guiden och märker att han verkar nervös. Han viskar något i stil med "If he starts to walk or run to us, run as fast as you can. OK?" till oss. Vi står blixtstilla i cirka fem minuter och tillslut vänder noshörningen sig och går åt ett annat håll. Puhh! Vi fortsätter genom skogen, hela tiden med en guide som springer lite i förväg för att se så att vi inte stöter på fler noshörningar på alltför nära håll. När vi börjar slappna av igen berättar guiden att noshörningar kan springa i 40 km/h så att vi förmodligen inte haft någon större chans att lyckas springa ifrån den trotts vårt försprång på 60 meter, om den hade bestämt sig för att attackera. Det var en fin promenad tillbaka genom skogen/djunglen där vi fick se många andra djur så som hjortar, rådjur, fåglar m.m. Turen genom skogen är än så länge den bästa delen på den här resan. Ett plus är att jag fick gottgöra för all mat jag ätit genom en promenad på tre timmar!

När vi kom tillbaka hade vi cirka tjugo minuter på oss att duscha och byta om och sen bege oss in till byn för kvällsmat på en kanonresturang!

Lumbini

Idag blev det en lika tidig morgon då vi skulle åka vidare mot Lumbini där det finns jätte många fina tempel som olika länder har varit sponsorer till (inget Sverigetempel...). Bussresan tog endast tre timmar och sen stannade vi för att äta frukost. Som allt annat i det här landet tar allt så mycket längre tid. Efter mer än en timme fick vi tillslut vår frukost vilket i detta fallet var fattiga riddare för min del. Sjukt att det tar så lång tid, jag undrar om det bara finns en kock i köken och den endast har en arm... Efter frukosten blev det en snabb runda inom hotellet för att lämna väskorna och sedan in i bussen igen och vidare till templena. Det var vackra templen dock inte något jättespeciellt. Det coola med det var nog att det var så himla många tempel på en och samma plats och att det var något som jag tror hette eternal light som har brunnit konstant sedan 1958. Det första templet vi var i var resterna efter Buddhas födelseplats. Det här hotellet hade fantastiskt nog en enorm pool och vädret var jätte bra. Tyvärrligt nog blev det varken bad eller solning då tiden inte räckte till. Imorgon korsar vi gränsen till Indien och en 13 timmars bussresa väntar. Varanassi är vårt nästa mål!

/Kajsa

Jag skrev det här inlägget före Idas utan att posta det. Det kan förklara varför det är lite upprepningar :)


Chitwan/lumbini

Slänger in ett snabbt inlägg, kommer ett längre från Kajsa lite senare! Jag tänkte bara berätta om min dag igår eftersom hag och Kajsa gjorde olika saker. Efter en elefantridning på morgonen så gav jag mig iväg på elefant-tvätt! Vi var tre personer per elefant och det började med att vi hoppade upp på den tillsammans, utan korg eller något så man satt som på en häst. Vi fick rida ner till floden och sen badade vi med elefanterna i ca 30 minuter, skrubbade dem, red på dem, klappade dem... Det var helt fantastiskt! Helt underbara djur. Fick däremot en mindre chock när jag klev upp ur vattnet och upptäckte att jag hade en liten igel mellan två tår, vidrigt!! Tvingade vår guide att plocka bort den från mig och efter många försäkringar om att de inte var ett dugg giftiga utan bara äckliga lugnade jag ner mig lite. Efter en dusch satte jag, Marie och Jorge (två stycken från vår grupp) oss nere vid floden och åt lite lunch och fastnade sedan där med en kortlek i solskenet. Ett par timmar senare promenerade vi in till chitwan och passerade massa små områden med hus på vägen. Här i Nepal är det bokstavligt talat djur överallt, kossor, hundar, getter och höns spatserar omkring överallt och idag såg jag även ett gäng kossor liggandes mitt i en rondell. När vi kom in till "staden" satte vi oss på en servering nere vid floden och kollade ut över fälten på andra sidan och helt plötsligt kommer vår servitör spingande, pekar på något på andra sidan och ropar: "bear bear"! Så vi behövde ingen safari, vi satt där i våra solstolar och spanade på björnar på andra sidan floden. Om gårdagen säger jag som Timbuktu gör i en av sina låtar; "om varje dag var som denna skulle jag kunna leva i tusen år"
Inför morgondagen har jag köpt ett gäng åksjukeabletter för knappt fem kronor för imorgon sätter vi oss på bussen i 13 timmar för att lämna Nepal och åka till Indien!

Pokhara

Vi anlände till Pokhara på kvällen efter en sju timmars bussresa. Det började med en rundtur i staden vilket förmodligen hade varit jättebra om det faktiskt hade varit ljust ute så att man såg något. Det blev en tidigt kväll då väckarklockan var satt på 04.45. Vi skulle ta oss upp till en höjd där man skulle se soluppgången över bergen. Vi åkte med bussen så högt vi kunde sedan skulle vi gå cirka 40 minuter till uppför. Vi hade cirka 25 minuter på oss innan solen skulle vara uppe vilket gjorde så att man i princip fick springa upp. Det var förmodligen det värsta jag har gjort på väldigt länge men det var defenitivt värt det! Soluppgången var fantastisk och man kollade ut över Annapurnas toppar. Efter det bestämde jag och några andra oss för att gå hela vägen ner till stan vilket tog cirka två timmar. Påvägen stannade vi och åt frukost. När vi kommit in till stan igen var klockan inte tolv än. Resten av dagen spenderade jag med att gå runt och shoppa lite, och åkte till ett helt fantastiskt vattenfall där man kunde gå under genom en grotta så att man kom bakom vattenfalllet. Jättefint!
/ Kajsa
Jag, Ida, var också uppe och sprang i branta trappor klockan sex på morgonen vilket definitivt var en upplevelse i sig men sen tog jag bussen ner igen för att ge mig iväg på paragliding! Jag och två killar från vår grupp satte oss tillsammans i en jeep som tog oss längst den skumpigaste vägen jag någonsin varit med om till vår "flygplats" som de kallade det. Väl på plats fick vi på oss all utrustning och sen var det bara att flyga iväg! Det var definitivt något av det bästa jag gjort och det var helt sjukt häftigt att sväva runt uppe bland bergen och kolla ut över sjön och på de snöklädda topparna. 30 minuter senare landade vi nere vi sjön och kunde konstatera att vi var väldigt nöjda med vår flygtur.
Då vädret var toppen igår så gick vi tillsammans och åt lunch vid ett litet ställe nere vid sjön och fastnade sedan där i fem timmar... Sjukt mysigt. Senare på kvällen blev det god mat och drinkar på ett ställe som kallades för Busy Bee. Det kunde ha blivit en riktigt sen kväll om det inte varit så att allting i Pokhara stänger kl. 23.00...
Idag lämnar vi denna fina staden och åker till Chitwan, en nationalpark där vi bl.a. ska rida elefanter och titta på Noshörningar. Bilder kommer så fort vi hittar ett internet som inte är segt som sirap så vi vet inte riktigt när det blir. Nu måste vi iväg till bussen!
/ Ida

Kathamdu nr 2

För att ta det hela i kronologisk ordning; igår gav jag och Kajsa oss iväg för att testa på forsränning, vilket visade sig vara hur roligt som helst. Vi flöt fram längst en flod som delvis var stilla och mysig och delvis full av forsar. I början var det ganska mesigt men sen blev det värre... Och värre... De sista forsarna var sjukt galna och det kändes lite som en väldigt vild flumride, fast man fick paddla på egen hand. På vägen hem lyckades vi hamna på en lokalbuss vilket innebar en liiiiten pall på golvet i tre timmar på bergsvägarna, definitivt en upplevelse i sig fast vi hade väldigt ont i rumpan efteråt.
Idag har vi mött upp den grupp som vi ska resa runt i Indien med och alla verkar väldigt trevliga så det blir nog 15 kanondagar. Imorgon åker vi vidare mot pokhara och hoppas på att molnen som legat här de senaste dagarna klarnar upp så vi får se bergen. Nu ska vi iväg och äta med vår grupp!

Kathmandu

Sådärja, datorbatteriet tar väldigt snart slut så det kanske bara blir ett halvt inlägg men jag ska skriva så långt jag hinner!
Vi har nu varit i Kathmandu i ett dygn och konstaterat att det här är en stad man måste lära sig att tycka om, med andra ord; vi tyckte inte alls om den när vi kom hit men idag har den inställningen förbättrats. Kathmandu kan kortfattat beskrivas med orden avgaser, trånga gator, vansinnig trafik och mycket saker att kolla på. Tänk er gator i storlek med kullagatan och mindre, proppfulla med affärer och restaurangen, inga trottarer och både bilar och mopeder som kör som dårar i båda riktningar. Kaos kan man kalla det. Idag har vi besökt ett tempel som jag tyvärr inte kommer ihåg vad det heter, däremot så lyckades vi gå vilse på vägen. Och när vi skulle hem, ganska rejält då också då vi hamnade i en helt annat stadsdel. Stabilt!
Vi anlände vi lunchtid igår och stod i en milslång visumkö innan vi kom utanför flygplatsen. På mindre än tio minuter hann vi bli blåsta på tio dollar av de som skulle köra oss till hotellet (gratis) och sen bar det av. Vi hann gå vilse en gång även igår innan vi hittade restaurangen vi letade efter på samma gata som vi bor...
Vår vistelse i Kathmandu har hittills varit väldigt händelserik och imorgon bär det av tidigt då vi ska iväg på forsränning! Om det blir några mer uppdateringar härifrån är tveksamt, vi får se hur det går med vårt internet...

den 2e november

SMS-konversation mellan mig och Kajsa tidigare idag:
Kajsa: "Fail att min väska nu väger 17 kilo, vad ska man plocka bort?"
Ida: "Min med. Backpacking är vår grej eller?"
Kajsa: "Haha, afan. Det positiva för mig att jag får bara shoppa upp 3 kilo."
Ida: "Eller så slänger man bara de gamla kläderna efter hand?"
Kajsa: "Joo... Kanske det..."
Efter ungefär femtioelva ompackningar väger nu min väska 16,5 kilo och jag uppmuntrar mig själv med att shampoo, balsam och solskyddsfaktor kommer bli lättare ju mer jag använder dem samt att jag kan slänga diverse utskrivna guider och tidningar efterhand som jag läst klart. Mina älskade och noga utvalda kläder håller jag däremot hårt i. Sista ompackningen bestod i att omstrukturera alla saker då man tydligen skulle ha de tunga sakerna längst ner och längst in till ryggen för att det ska bli enklast att bära och inte helt tvärt om som jag hade gjort...



(man kunde inte välja flygvägen på googlemaps)

Såhär ser första turen ut, 14.55 går planet från Köpenhamn till Doha där vi väntar ungefär 5 timmar på nästa plan till Kathmandu. Vi är framme vid lunchtid den 3e november vilket är ungefär sju på morgonen svensk tid, ca 16 timmars restid alltså. Av någon knasig anledning är tidsförskjutningen 4 timmar och 45 minuter, åtminstone enligt min iPhone... Borde det inte vara hela timmar?

/ Ida

RSS 2.0